Laboration – uppgift
Hur långt har maten rest?
Syfte: Att ta reda på hur långt maten har rest – transporterats – för att
hamna i en butik här.
Arbetssätt: Arbeta 2 och
2.
Vi
koncentrerar oss på frukt & grönt
den här gången.
Affärer
som kan undersökas är: ICA, Konsum, Hemköp, Citygross, Willys, Netto, Astrid
och Aporna……
Ni
får er tilldelad en butik.
Ni
får gå max 2 grupper á 2 personer till varje butik. Berätta gärna för
personalen i butiken vad ni vill göra: att ni vill undersöka hur långt maten
har rest.
På
förpackningen eller på hyllan bör det finnas en märkning om ursprung.
Fråga: Måste all mat ursprungsmärkas?
De
varor ni ska titta på är:
äpple apelsin banan
ananas kiwi
vindruvor
blåbär jordgubbar avokado persika melon potatis
rödlök gul lök vitlök gurka tomat blomkål
morot rödbeta vitkål paprika rädisa purjolök
Redovisning: Gör en tabell
där ni för varje vara anger:
·
Det land den
kommer ifrån
·
Sträcka den
transporterats i km
·
Pris
·
Om det finns
olika alternativ av varan t.ex annat ursprungsland, ekologiskt, krav-märkt m.m.
·
Om det finns
något inhemskt alternativ. (Behöver inte vara exakt samma sort.)
Frågor:
·
Vilken vara har
åkt längst?
·
Vilka av de här
varorna kommer från ”närområdet” (Skåne)?
·
Vad kan fås som
ekologiskt eller kravmärkt?
·
Tror ni att något
odlat här i Sverige alltid är mer ”miljövänligt” än något som är importerat?
Utveckla gärna era tankar om detta.
·
Är ekologiskt och
Krav-märkt alltid det mest miljövänliga alternativet? Likadant här: Utveckla
era tankar om det.
Lycka till!
No comments:
Post a Comment