Tuesday, March 25, 2014

Freds- och konfliktkunskap 25/3

Landet Kolonia var under ca tio års tid indraget i ett komplicerat inbördeskrig. Stridigheterna upphörde först när FN och den före detta kolonialmakten Storrike ingrep med sanktioner och väpnade styrkor. Parterna i konflikten bekämpar inte längre varandra - negativ fred har uppnåtts.

Gör upp en plan för hur Kolonia ska a) demilitariseras och b) uppnå ett tillstånd av rättvis eller positiv fred.

Kom igång-frågor
Vilka aktörer ska göra vad?
I vilken ordning ska åtgärder vidtagas?
Vem ska betala?
Hur ska den kolonianska staten se ut efter 10 år?

Skapa ett dokument i google drive och döp det till "Kolonia". Lägg det i någons Freds- och konfliktmapp.

Mer fakta om Kolonia.
I Kolonia bor ca 40 miljoner människor - ingen vet säkert. Den största folkgruppen är kolonierna (ca 60%) som är kristna och dominerar i landets västra delar. De arbetar ffa inom industri och service. Näst största folkgrupp är protektoraterna (ca 30%) som är muslimer och dominerar i landets östra delar.De arbetar ffa med att utvinna naturtillgångarna. Förutom kolonierna och protektoraterna finns det ytterligare minst fem folkslag representerade inom Kolonias nuvarande gränser (ca 10 %).

Det finns kolonier och protektorater i omgivande grannländer. I Protektoria, som delar gräns med Kolonia, dominerar protektoraterna.

Kolonia skapades av Storrike i mitten av 1800-talet (Storrike var ute efter naturresurser och prestige - ju större koloni dess bättre). Storrike favoriserade kolonierna. Kolonia blev självständigt på 1950-talet. I öster finns värdefulla naturtillgångar. I väster finns huvudstaden och viktiga religiösa centra (både muslimska och kristna) samt universiteten.

Ingen gång sedan självständigheten har Kolonia upplevt positiv fred. Konflikterna har handlar om gränser inom landet, fördelning av resurser till tex utbildning och sjukvård, politisk makt, religiösa frågor osv.

De stridande parterna bestod av den kolonianska armén med endast kolonianska soldater och officerare. Rebellgruppen BP (Befria Protektoraterna). BP vill uppnå en rättvis fördelning av ekonomiska och politiska resurser och maktmedel och har stort stöd bland protektoraterna i Kolonia . Det finns också mer extrema grupper tex KF (Kolonianska Fronten) som har stöd från en stormakt vars ideologi de delar och som har bedrivit etnisk resning.

Konflikten har skapat flyktingströmmar dels inom landet men också till omgivande länder.

Grupp I
Grupp III
Grupp V
Johanna
Farid
Dennis R
Erika
Abduallah
Fredrik
Daniella
Simon
Cornelia
Caroline
Dennis FH
Axel
Malin
Grupp II
Grupp IV

Henric
Bojan
Anes
Sami
Ziad

Benjamin
Özge
Akki
Jonathan
Timmy



No comments:

Post a Comment