Wednesday, January 29, 2014

Uppgift till på måndag - Brott och straff

Uppgift

  • Ni ska läsa de tre första kapitlena (t.o.m. s. 50) tills på måndag.
  • Ni ska fylla i en ordlista och dela på ansvaret att slå upp och förklara orden
  • Nedan följer en kort förklaring till vad de tre kapitlena handlar om och frågor att fundera på inför måndagen. Läs frågorna och kapitelsammanfattningarnna innan ni läser kapitlena så är det lättare att leta efter och komma ihåg saker som är relevanta för att besvar frågorna.

Ni behöver inte skriva ner svaren, men ni får strukturera era tankar på ett sånt sätt (kan vara skrifltigt) att i kan delta i en diskussion kring frågorna på måndag.

Kapitel 1

Vi får möta huvudpersonen Raskolnikov. Han planerar (utan att egentligen tro att han kommer att göra det) mörda en pantlånerska. Vi får möta även pantlånerskan i det här kapitlet.

Fråga: I det första kapitlet presenterar författaren både huvudpersonen och människan han ska mörda. Vad vill författaren ge för intryck av dem? Hur väljer han att framställa de här två karaktärerna? Vill han att vi ska tycka om, äcklas, förfäras, ömka, eller beröras av dem på något vis? Markera passager i texten som du tycker belägger dina funderingar kring dessa frågor.

Kapitel 2

Efter besöket hos pantlånerskan, hamnar Raskolnikov på en bar där han möter en man vid namn Marmeladov. Marmeladov berättar sin historia. Tillsammans lämnar de sedan baren och går hem till Marmeladov där Raskolnikov får träffa hans familj.

Fråga: hur påverkas Raskolnikov av Marmeladovs berättelse och av besöket hemma hos honom? Markera passager i texten som du tycker belägger dina funderingar kring dessa frågor.

Kapitel 3

Morgonen därpå får Raskolnikov ett brev från sin mamma som han inte hört ifrån på länge. Modern och systern bor längre in i landet. Fadern är död. Brevet innehållet stora nyheter.

Fråga: Hur påverkas Raskolnikov av moderns nyheter? Varför tror ni han reagerar som han gör? Motivera ditt svar.

No comments:

Post a Comment