Wednesday, September 19, 2012

laboration 19/9


Laboration – uppgift

Hur långt har maten rest?

Syfte: Att ta reda på hur långt maten har rest – transporterats – för att hamna i en butik här.

Arbetssätt:  Arbeta 2 och 2.

Vi koncentrerar oss på frukt & grönt den här gången.

Affärer som kan undersökas är: ICA, Konsum, Hemköp, Citygross, Willys, Netto, Astrid och Aporna……
Ni får er tilldelad en butik.

Ni får gå max 2 grupper á 2 personer till varje butik. Berätta gärna för personalen i butiken vad ni vill göra: att ni vill undersöka hur långt maten har rest.

På förpackningen eller på hyllan bör det finnas en märkning om ursprung.

Fråga: Måste all mat ursprungsmärkas?

De varor ni ska titta på är:

äpple          apelsin           banan      ananas       kiwi       vindruvor
blåbär        jordgubbar   avokado    persika      melon   potatis
rödlök       gul lök            vitlök        gurka         tomat    blomkål
morot        rödbeta          vitkål       paprika      rädisa   purjolök

Redovisning: Gör en tabell där ni för varje vara anger:

·      Det land den kommer ifrån
·      Sträcka den transporterats i km
·      Pris
·      Om det finns olika alternativ av varan t.ex annat ursprungsland, ekologiskt, krav-märkt m.m.
·      Om det finns något inhemskt alternativ. (Behöver inte vara exakt samma sort.)

Frågor:
·      Vilken vara har åkt längst?
·      Vilka av de här varorna kommer från ”närområdet” (Skåne)?
·      Vad kan fås som ekologiskt eller kravmärkt?
·      Tror ni att något odlat här i Sverige alltid är mer ”miljövänligt” än något som är importerat? Utveckla gärna era tankar om detta.
·      Är ekologiskt och Krav-märkt alltid det mest miljövänliga alternativet? Likadant här: Utveckla era tankar om det.



                                                          Lycka till!

No comments:

Post a Comment